Green Marketing vs. Greenwashing
Ondernemers vragen ons vaak: doet Green Positive ook aan greenwashing voor jullie klanten?
Het antwoord laat zich raden: NEE, dat doen we niet.
Toch ligt het altijd op de loer. Veel bedrijven worstelen hiermee, en dat willen we hoe dan ook voorkomen. Hoe zorg je dat jouw groene boodschap echt geloofwaardig is en niet als marketingtruc wordt gezien? In deze blog leggen we het verschil uit en geven we tips voor eerlijke, effectieve green marketing.
Wat is Green marketing
Green marketing is simpel gezegd duurzame marketing. Het betekent dat je eerlijke, duurzame en transparante marketing strategieën en tactieken hebt, waarbij je het ‘groene aspect’ naar voren brengt als een onderscheidend onderdeel. Maar dat is wat mij betreft ook nog steeds te vaag.
Het sleutelwoord voor succesvolle green marketing? Transparantie! En dan niet transparantie van de marketing zelf, maar in elke stap van je marketingkanalen transparant te zijn over je ‘groen en duurzaam zijn’. In elke stap in je customer journey kan duurzaamheid waarde bieden, zolang je maar niet om de hete brei heen draait.
Wat is Greenwashing
Aan de andere kant van het spectrum heb je dan ‘niet-transparantie’, of zelfs misleiding. Greenwashing gaat er vooral over om je als bedrijf of organisatie duurzamer en groener voor te doen dan het werkelijk is. Als je goed om je heen kijkt zie je het vaker dan je denkt. Het speelt in op emoties en komt vanuit een marketinggedreven benadering, maar uiteindelijk keert het zich tegen het bedrijf als klanten de waarheid ontdekken.
Een goed voorbeeld is het compenseren van een vlucht met bomen in Malawi. Klinkt goed, toch? Je vliegt en ‘compenseert’ al je CO2-uitstoot. Maar wist je dat in Malawi nog steeds massaal bos gekapt wordt, omdat het land één van de hoogste houtskool consumpties van Afrika heeft? De vraag is dus: hoeveel compenseer je echt?
Praktijkvoorbeelden van Greenwashing
Eén van de mooiste en ook meest gebruikte voorbeelden van greenwashing is Shell met hun reclame over wind- en duurzame energie. Laten we eerlijk zijn: De kernactiviteit van Shell is fossiele energie en zal dan ook voorlopig geen duurzaam bedrijf worden. Maar er is wel 1 kanttekening: vergeleken met hun concurrenten in de olie- en gasindustrie deden ze wel echt het meest aan duurzaamheid. Is dat genoeg? Ik vind dat ze meer kunnen en moeten doen. Wat als Shell gewoon eerlijk zou zijn? Geen grote marketingclaims, maar simpelweg: “We zijn een oliebedrijf, maar we willen stap voor stap verduurzamen.” Dat zou veel geloofwaardiger overkomen.
Een ander voorbeeld is de zeep die ik laatst gebruikte onder de douche. Op de verpakking stond dat 95% van de ingrediënten natuurlijke ingrediënten waren. Kijk, enerzijds klinkt dat goed, maar wist je dat 80% sowieso gewoon water is? Dus dan blijft er niet veel meer over. En daarnaast, wat zegt ‘natuurlijke’ mij als niet-wetende consument eigenlijk?
Is Greenwashing altijd slecht en Green marketing altijd goed?
Oeh, dat is een lastige! Er zijn meerdere kanten aan dit verhaal. Daar zal jij als lezer ook vast mee te maken hebben.
Aan de ene kant kun je zeggen dat greenwashing niet per se alleen maar slecht is. Het toont in ieder geval aan dat een bedrijf zich bewust is van duurzaamheid en er (al is het minimaal) een stap in die richting wordt gezet. Elke stap telt! Zie het als een biertje waarvan alleen nog een bodempje over is. Het is niet echt “halfvol”, maar het is wél iets.
Aan de andere kant is green marketing ook niet per definitie alleen maar goed. In de wirwar van duurzame termen en marketinguitingen kan de kernboodschap gemakkelijk verloren gaan. Daarom focussen wij ons vooral op wat de klant echt interessant vindt, in plaats van alleen te zenden wat je zelf wilt zeggen.
Dorst bepaalt de waarde van dat halfvolle glas bier. Voor iemand die dorstig is, smaakt het heerlijk. Maar als je geen dorst hebt (of een geheelonthouder bent) heeft het weinig waarde. Zo werkt het ook met duurzame communicatie: als je de juiste boodschap niet bij de juiste doelgroep brengt, verdwijnt de impact.
Tips voor eerlijke Green marketing
Als laatste willen we jullie 3 tips geven hoe je kan zorgen dat je niet aan greenwashing doet en wel succesvol kan zijn met Green marketing
a. Maak het niet groter dan het is! Klinkt logisch, maar wordt vaak vergeten. Eerlijkheid duurt het langst.
b. Wees authentiek. Vertel je eigen verhaal op basis van wat jij en je organisatie werkelijk doen.
c. Let op je communicatie. Maak het niet te glad maar zorg voor een duidelijke en oprechte boodschap.
Conclusie Green marketing en greenwashing
Green marketing werkt alleen als het écht, transparant en eerlijk is. Misleiding komt altijd als een boemerang terug. Daarom starten we altijd eerst met een propositie, en rollen die pas uit als we zeker weten dat het duurzaam en authentiek is.
Herken je dit ook?
Wil jij een duurzaam verhaal dat wérkt? Green Positive helpt je met transparante en effectieve marketingstrategieën, marketingtactiek en marketinguitvoer.